
اولین قدمی که در آموزش بورس و تحلیل سهام باید یاد گرفت، آموختن مبانی و مفاهیم اولیه تحلیل و ابزارهای ابتدایی تحلیل است.
نمودار های قیمتی متفاوتی در بورس و بازارهای مالی مورد استفاده قرار گرفته و اطلاعات مختلفی به ما می دهند.
در این مطلب در مورد انواع این نمودارها و ویژگی هر کدام بحث کرده و بهترین نوع نمودار معرفی خواهد شد.بطور کلی نمودار قیمتی نشان دهنده ی سابقه ی قیمتی در کوتاه ترین زمان است.
اما در این بین برخی نمودار های قیمتی، در لحظه، اطلاعات خاص دیگری نیز به ما منتقل میکنند. به همین جهت با هم انواع نمودار ها را با ویژگی هر کدام مرور می کنیم.
قبل از شروع توضیحات به این جمله توجه داشته باشید:
هر سهمی در یک روز معاملاتی، یک قیمت باز(Open) دارد که اولین قیمت معامله شده در سهم را نشان می دهد و یک دامنه نوسان داشته که در طول روز در آن بازی نوسان کرده (که برای سهم های بورسی دامنه ی این بازه +5 تا -5 بوده و برای بازار های پایه زرد و نارنجی و قرمز به ترتیب 3 و 2 و 1 میباشد.)، در این بین یک قیمت حداکثر ساخته که به آن بیشترین قیمت (High) گفته می شود و یک قیمت کف (پایین) تحت عنوان کمترین قیمت (Low) و در نهایت در پایان بازار با یک قیمتی سهم بسته می شود که به آن قیمت بسته شدن (Close) می گویند.
نمودار خطی (Line Chart)

اولین نمودار و ساده ترین نوع نمودار، نمودار خطی است.
نمودار های خطی، نموداری هستند که توسط یک خط که چندین نقطه را در روز ها و قیمت های خاص به هم متصل می کنند، ترسیم می شوند.
ویژگی های نمودار خطی:
- دید سریع سابقه ی تغییرات قیمتی
معایب:
- دید کلی و گسترده از سابقه ی تغییرات قیمت بدون ذکر جزئیات
- فقط قیمتهای بسته شدن یک بازه معاملاتی را نشان می دهد. (مثلا قسمت بسته شدن سهم در یک روز، یک نقطه از نمودار خطی را برای ما می سازد و این خط با اتصال قیمت های بسته شدن (Close Price) ایجاد می شود.)
- نمودار های خطی اطلاعات دیگری از دامنه نوسان معامله در یک بازه زمانی مثل بیشترین قیمت (High) و پایین ترین قیمت (Low) و اولین قیمت (Open) فراهم نمی کند. زیرا قیمت بسته شدن (Close)، مهمترین قیمت در تغییرات سهام در نظر گرفته می شود و نمودار بر اساس آن ترسیم می شود. (هر چند در نرم افزار های مختلف این موضوع قابل تنظیم است ولی این موضوع اهمیت قابل توجهی نداشته و بهتر است از حالت پیشفرض استفاده شود.)
مثال از ارز دیجیتالی:
نمودار های میله ای (Bar Chart)

نمودار های میله ای نمودار های کاربردی تری نسبت به خطی های هستند که اطلاعات قابل توجه تری ارائه می دهند.
ویژگی های نمودار میله ای:
نمودار میله ای از یک سری خطوط عمودی ساخته می شود که هر نقطه داده را نشان می دهد.
این خطوط عمودی قیمت های بالا (High) و پایین (Low) در بازه معاملاتی را همراه با قیمت بسته شدن (Close) و باز شدن (Open) نشان می دهد.
قیمت باز و بسته روی خط عمودی با خط تیره افقی نشان داده میشود. قیمت باز روی نمودار میله ای با خط تیره ای نشان داده میشود که در سمت چپ میله عمودی قرار دارد.برعکس، قیمت بسته با خط تیره در سمت راست مشخص میشود. معمولا، اگر خط تیره چپ (باز) پایین تر از خط تیره راست (بسته) باشد، پس آن میله صعودی است، که نشان میدهد سهم در آن بازه معاملاتی رشد کرده است.
میله ای که علامت نزولی باشد ارزش سهام آن طی آن دوره افت کرده است. وقتی این اتفاق بیفتد، خط تیره روی طرف راست (بسته) پایین تر از خط تیره سمت چپ (باز) میباشد.

نمودار های شمعی (Candlestick Chart)

نمودارهای شمعی بهترین نوع و راحت ترین نوع نمودارها است که در تحلیل ها بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.
از نظر بسیاری از معامله گران، نمودار شمعی در مقایسه با نمودار میله ای، از نظر بصری جالب تر و تفسیر آن آسان تر است. هرکدام از شمع ها تصاویری مربوط به حرکات قیمت ارائه می دهند که رمزگشایی آن ها در نمودار آسان است. در نمودار شمعی تحلیل گر قادر است به آسانی رابطه بین قیمت آغازین و پایانی و همچنین بالاترین و پایین ترین قیمت را بررسی و مقایسه کند و ظاهر ملموس تری نسبت به نمودار میله ای دارد.
ویژگی های نمودار شمعی:نمودار شمعی نموداری مشابه نمودار میله ای است، اما شکل نمایش آن فرق دارد.
مشابه با نمودار میله ای، نمودار شمعی نیز خط باریک عمودی دارد که بازه معامله در دوره را نشان میدهد.
تفاوت در تشکیل مستطیل پهن روی خط عمودی است که تفاوت بین باز و بسته شدن قیمت را نشان میدهد.
نمودار شمعی با رنگ جهت معامله را به شکل خوبی نمایش می دهد.
نرم افزار ها و تحلیلگران رنگ های برای نمایش یک شمع صعودی و یا نزولی از رنگ های متفاوتی استفاده میکنند؛ که البته با یک نگاه ساده شما می توانید این موضوع را تشخیص دهید که کدام شمع صعودی و کدام نزولی است. وقتی قیمت سهام رشد می کند و قیمت بسته شدن بالای قیمت باز قرار می گیرد، شمع ما معمولا سفید یا روشن خواهد بود. اگر سهام در آن شمع افت کند، این نمودار معمولا قرمز یا سیاه می شود.
مثال از بورس و بازار سرمایه:

البته در پایان ضمن پیشنهاد استفاده از کندل استیک ها (نمودار های شعمی)، یک نوع نمودار موجود دیگر را نیز نمایش می دهم که چون زیاد مورد استفاده واقع نمی شود، از توضیحات آن پرهیز می کنم.
نمودار XO

- ۴۴۶ بازديد
- ۰ نظر